Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Publiek Corona  Coronavaccinatie

Coronavaccinaties in de regio IJsselland

15 januari 2021 zijn wij gestart met het geven van coronavaccinaties in een aparte hal in de IJsselhallen in Zwolle. Op deze webpagina vind je informatie die wij regionaal kunnen bieden, zodra deze bekend is. Bovendien vind je hier telefoonnummers en links naar online informatie die belangrijk is.

Vragen over de coronavaccinaties?

Landelijk informatienummer
Bel 0800 - 1351 voor alle algemene vragen over corona en coronavaccinaties (zeven dagen per week 8.00-20.00 uur).

Landelijke informatiewebsite
Op www.coronavaccinatie.nl vind je de meest actuele informatie, vragen én antwoorden over de coronavaccinatie.

Afspraak voor je vaccinaties
Kom je in aanmerking voor een coronavaccinatie? Dan krijg je daar informatie over van je werkgever. Je hoeft hier zelf niets voor te doen. De eerste groep die wordt opgeroepen bestaat uit medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning. De uitnodiging ontvang je van je werkgever die hiervoor gebruik maakt van informatie van de eigen koepelorganisatie en het RIVM. Wie een uitnodiging ontvangt, kan telefonisch een afspraak maken via een landelijk callcenter van de GGD-en. In een later stadium kan dat ook digitaal. De vaccinatie is gratis. 

Contact met GGD IJsselland
Heb je een vraag over de coronavaccinatie speciaal aan GGD IJsselland? Kijk eerst op deze webpagina of je je antwoord al kunt vinden. Bel anders ons algemene telefoonnummer 038 428 14 28.
 

Wie krijgen de eerste coronavaccinaties?

De eerste groep die door de GGD-en wordt uitgenodigd bestaat uit medewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen. Daarna krijgen zorgmedewerkers in de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning een uitnodiging. Stagiairs, leerlingen, ZZP’ers en uitzendkrachten vallen hier ook onder. Ook ouderen komen versneld aan de beurt

Ik ben zorgmedewerker. Hoe kan ik me aanmelden?

Als je tot die eerste groep medewerkers behoort die wij als GGD vaccineren, krijg je de uitnodiging van je werkgever (koepelorganisatie) die hiervoor gebruik maakt van informatie van het RIVM. Je hoeft hiervoor zelf niets te doen! Nadat je de uitnodiging ontvangt, kun je een afspraak maken via het landelijke callcenter van de GGD-en. Het nummer staat in de brief en het callcenter is zeven dagen per week open van 08.00 tot 20.00 uur. Je maakt meteen twee afspraken met ongeveer drie weken tussentijd, omdat je twee vaccinaties nodig hebt om goed beschermd te zijn. Als je een uitnodiging hebt gekregen, wil je dan zo snel mogelijk bellen voor een afspraak? Dan kunnen wij beter inplannen.

Als je je aanmeldt voor de vaccinatie bij het callcenter van de GGD krijg je een aantal vragen om te bepalen of het veilig is om je te laten vaccineren. Die vragen gaan bijvoorbeeld over allergieën, zwangerschap en of je in de afgelopen periode corona hebt gehad. Bij de afspraakbevestiging zit ook een gezondheidsverklaring om in te vullen en mee te nemen naar de vaccinatie. 

Wat doet GGD IJsselland?

Wij organiseren de vaccinaties van zorgmedewerkers en mobiele ouderen: zo zorgen wij voor een geschikte locatie, de logistiek ter plekke en het (medische) personeel ter plekke om de vaccinaties te geven.

Hoe zit het met het vaccineren van ouderen?

Verpleeghuizen vaccineren hun eigen bewoners. In de week van 25 januari starten GGD'en met het vaccineren van ouderen. De door de huisarts aangemerkte 90-plussers die mobiel genoeg zijn om een vaccinatielocatie van de GGD te bezoeken, ontvangen komende week een uitnodiging van hun eigen huisarts. De mensen die niet voldoende mobiel zijn worden zodra dat mogelijk is door de huisartsen gevaccineerd. De groep in de leeftijd tussen 85 en 90 jaar krijgt eind die week een uitnodiging voor vaccinatie via het RIVM. Het uitnodigen van deze groep van circa 220.000 mensen gebeurt gefaseerd.

Wanneer krijg ik als zorgmedewerker een uitnodiging?

Zorgorganisaties (eerst verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning) sturen hun eigen werknemers uitnodigingen met een informatiebrief van het RIVM. (Je hoeft hier zelf niets voor te doen!). Hier staat in op welke manier je je kunt aanmelden voor een coronavaccinatie. 

Ik heb nog geen uitnodiging gekregen. Wat kan ik doen?

Ben je zorgmedewerker in verpleeghuis, gehandicaptenzorg, wijkverpleging of Wmo-ondersteuning en heb je na 15 januari nog geen uitnodiging gekregen? Doe dan eerst navraag bij de organisatie waar je werkt, ook als je zzp-er, stagiair of uitzendkracht bent.

Ik ben werkgever of zzp-er en heb nog geen uitnodiging(spakket) gekregen. Wat kan ik doen?

  • Ben je zzp-er, doe dan navraag bij de organisatie waar je werkt. Werk je niet voor een organisatie, maar bijvoorbeeld in opdracht van particulieren, dan volgt binnenkort meer informatie over hoe en wanneer je je aan kunt melden. 
  • Ben je werkgever en is je organisatie aangesloten bij een koepel, neem dan contact op met je koepelorganisatie.
  • Is je organisatie niet aangesloten bij een koepel? Neem dan contact op met de koepelorganisatie voor je branche: ActiZ (Corona-vragen@actiz.nl), Zorgthuisnl (vaccinatie-informatie@zorgthuisnl.nl) of VGN (corona@VGN.nl).

Zie ook het nieuwsbericht over vragen van kleine zorgorganisaties en zzp-ers van onze koepelorganisatie GGD GHOR.  

Blijft de afspraak voor mijn tweede vaccinatie staan?

Misschien heb je in de media gehoord dat de tweede vaccinatie met het vaccin van BioNTech/Pfizer later mag worden gegeven dan na drie weken? Dit is inderdaad door de minister besloten. Had jij al een afspraak na drie weken staan voor je tweede vaccinatie? Dan blijft deze gewoon staan. Alleen bij nieuwe afspraken wordt de tweede vaccinatie na een tussenperiode van 35 tot 42 dagen gepland.

Welke vaccinatie krijg ik?

Op 15 januari zijn we gestart met het vaccin van BioNTech/Pfizer: het eerste vaccin dat was goedgekeurd door de EMA. Tip: Bekijk het filmpje van Amsterdam UMC waarin professor Marjolein van Egmond antwoord geeft op al je vragen rondom het coronavaccin of lees de factsheet over het vaccin. Op de website van het RIVM vind je allerlei vragen en antwoorden over de coronavaccins.

Waar kan ik me laten vaccineren?

Er zijn 25 vaccinatielocaties in Nederland. De locatie van GGD IJsselland is de IJsselhallen in Zwolle (Rieteweg 4). Je kunt zelf kiezen waar je je laat vaccineren. Dit kan ook in een andere plaats (andere GGD-regio), bijvoorbeeld omdat je daar dichterbij woont of werkt.

Wil je bij bezoek aan de priklocatie: 

  • Je uitnodigingsbrief, je gezondheidsverklaring èn je afspraakbevestiging meenemen?
  • Je identificatiebewijs meenemen?
  • Kleding dragen waarbij je je bovenarm gemakkelijk bloot kunt maken?
  • Een mondkapje dragen en 1,5 meter afstand houden van anderen?

Als je verkouden bent of andere coronagerelateerde klachten hebt, wil je dan je afspraak annuleren?

Ik wil mijn afspraak verzetten of ik heb mijn afspraak gemist. Wat moet ik doen?

Je kunt het callcenter bellen om je afspraak te annuleren en meteen een nieuwe afspraak te maken. 

Waarom kan ik me niet op mijn werk of in mijn woonplaats laten vaccineren?

Landelijk is gekozen voor grote vaccinatielocaties. Dit heeft een logistieke reden: het vaccin moet diepgevroren blijven en is verpakt per 1000 stuks. Eenmaal geopend moeten we de vaccins binnen een paar dagen toedienen, anders zijn ze niet meer te gebruiken. Op één centrale locatie kunnen we dat proces goed organiseren.

Ik heb een medische vraag. Waar vind ik het antwoord?

Rijksoverheid heeft vragen en antwoorden op de website staan. Bijvoorbeeld: Ik heb al corona gehad. Moet ik me nog laten vaccineren? Deze vragen en antwoorden worden bijna dagelijks aangevuld en bijgewerkt. Vraag vooral ook informatie aan je eigen werkgever of de koepelorganisatie waaronder je valt.

Hoe ziet de landelijke planning van het vaccineren eruit?

Rijksoverheid heeft een vaccinatiestrategie waarop de volgorde van de te vaccineren groepen staat. Dit bestand wordt regelmatig bijgewerkt. De strategie is voor een groot deel afhankelijk van de hoeveelheid beschikbaar vaccin.

Meer informatie

Op de volgende websites vind je meer informatie: